Over ons

Een stukje historie

De GehandicaptenSportVereniging Het Maasland is op 11 april 1979 opgericht en is een van de oudste verenigingen op dit gebied in de Westelijke Mijnstreek.

GSV ging destijds van start als zwemclub in zwembad Medammerweide te Elsloo. Men kon zwemmen, bewegen en oefenen onder begeleiding in extra warm water.

Behalve aan zwemmen deed men in die jaren o.a. ook aan kegelen, sjoelen, bloemschikken, biljarten, darts en toneelspelen; momenteel is er alleen nog zwemmen en naast de feestelijke jaarvergadering, een gezellig samenzijn na het zwemmen in kerstsfeer of buiten op het terras voor de zomerstop;  af en toe een speciale activiteit.

Al vanaf de oprichting is de vereniging bovenregionaal; de leden komen niet alleen uit Stein maar ook uit Beek, Geleen, Geulle, Meerssen, Schimmert, Sittard.

Rond 1990 werd het zwembad te Elsloo gesloten en moest GSV verhuizen naar het Steinerbos; daar was de warmwaterdag op een andere dag (werd maandag van 19:00-20:00 uur) waardoor er vrijwilligers wegvielen omdat zij die dag niet konden. In de loop der jaren liep het ledenaantal terug en ook het bestuur draaide met een minimale bezetting.

Toch kon in april 2009 GSV Het Maasland haar 30 jarig jubileum vieren tijdens een goedbezochte en feestelijke jaarvergadering met een voltallig bestuur; ook het aantal leden is in de afgelopen tijd weer toegenomen.

Tegenwoordig

Sinds 2015 wordt er in het nieuwe binnenbad van Het Steinerbos  gezwommen, nog steeds op maandagavond.

De vereniging huurt dan van 19:00 tot 19:45 uur het wedstrijdbad, met een watertemperatuur van ± 27° en het doelgroepenbad met een watertemperatuur van ± 31°, dit is vooral voor reumapatiënten van belang.

Om het zwemmen ook mogelijk te maken voor mensen in een rolstoel is er een tillift en een mobiele tillift waarmee men in en uit het water geholpen kan worden.

Naast de instructeur zijn er vrijwilligers aanwezig om leden indien nodig in het water te begeleiden. Daarnaast zijn er altijd leden van het Rode Kruis om o.a. te assisteren bij aan- en uitkleden, douchen of in te grijpen wanneer er iemand onwel wordt.

Baden info

De vereniging huurt op maandagavond 3 baden in het Steinerbos.

BadDiepte (in meters)TemperatuurTijd
1e   Doelgroepenbad1,3031°19:00 tot 19:45
2e   Doelgroepenbad1,3031°19:45 tot 20:30
Wedstrijdbad1,34 naar 2,5027°19:00 tot 19:45

Doelgroepenbad

In het 2e doelgroepenbad en wedstrijdbad is er naast vrij zwemmen de mogelijkheid om onder begeleiding van een instructrice (fysiotherapeut) oefeningen te doen. De animo hiervoor is zo groot dat momenteel het 2e  doelgroepenbad vol is, u kunt zich wel op de wachtlijst voor dit bad laten plaatsen.

Wedstrijdbad

Gezien het verloop van de bodem  (1,34 mtr naar 2,50 mtr) zwemmen in het wedstrijdbad  over het algemeen de redelijk geoefende zwemmers.

Contributie

Omdat wij ook subsidie ontvangen kunnen wij de contributie laag houden.

Voor de actuele contributie klik hier

Borg

Voor de zwempas moet eenmalig een borg betaald worden van € 7,50. Bij beëindiging van het lidmaatschap dient de pas te worden ingeleverd en wordt de borg terugbetaald.

Bij verlies van de zwempas dient dit direct bij het secretariaat te worden gemeld. Er wordt dan een nieuwe zwempas verstrekt waarvoor wederom een borg van € 7,50 dient te worden betaald.

Inschrijven

Inschrijven kan middels het aanmeldformulier onder contact op de site van het GSV. Naast het aanmeldformulier dient u ook een gezondheidsverklaring in te vullen, deze wordt u bij uw eerste bezoek overhandigd.

Overige info

–    Een kwartier voor aanvang kan men de kleedruimtes betreden om zich om te kleden.

–    Van 18.45 tot 19.45 zijn er vrijwilligers aanwezig om, indien nodig, u te helpen met omkleden .

–    De aanwezige tillift kan zowel bij het doelgroepenbad als het wedstrijdbad worden ingezet.